Veilig pakjes ontvangen in tijden van Corona

Zorgeloos pakjes ontvangen is vandaag meer dan ooit actueel. Als expert terzake krijgt GEORGE dan ook regelmatig vragen hieromtrent. Zowel van bedrijven als van particulieren. Het antwoord blijft nochtans even eenvoudig als het altijd is geweest: vermijd elk fysiek contact tussen twee personen. Zorg voor een buffer tussen het afleveren van het pakje en het ontvangen van het pakje (of bij retour: het versturen van het pakje door de verzender en het afhalen van het pakje door de koerier).

Installeer een ‘container’

Maar hoe creëer je zo een buffer? Ook dat is niet nieuw: met een ‘container’, in de ruimste zin van het woord. Dat kan gaan om een aparte ruimte in een gebouw, een verborgen plekje onder de carport, een pakjesmuur aan de ingang van het appartement of kantoor, of dus een pakketbox of pakketbrievenbus aan huis. Aan oplossingen geen gebrek. De laatste jaren is er zelfs een wildgroei geweest aan hoogtechnologische oplossingen voor het ontvangen van colli. Een aantal pioniers zijn (helaas) al kopje onder gegaan. Sommige omdat hun containers ‘overengineered’ (lees: te duur) waren, maar het kwam er wel bijna altijd op neer dat de consument nog niet klaar was om de investering aan te gaan … Zeker niet in een wereld waar alles gratis wordt bezorgd en de logistieke partij maar zijn plan moet trekken om dat pakje veilig en op tijd geleverd te krijgen.

Contactloos ontvangen

Bij DeliverEASE (de vennootschap achter GEORGE Pakketboxen.be) zijn we er altijd van overtuigd geweest dat contactloos pakjes ontvangen de enige remedie is om naar de toekomst van de pakjeslogistiek te kijken. We durven het nog straffer te stellen: het succes van e-commerce zal in grote mate afhangen van een vlotte last mile. Niet enkel bedrijven zien zich vandaag immers genoodzaakt om hun dagelijkse goederenstroom in goede banen te leiden. Ook die schoenen, pampers, Senseo’s en voedingswaren moeten op dagelijkse (!) basis vlotjes hun weg naar de huishoudens vinden.
Voor een goed begrip: onder ‘contactloos’ bedoelen we dat de goederen hun bestemming op betrouwbare wijze bereiken, zonder dat ze door een persoon ter plaatse worden ontvangen. Er is dus geen fysiek contact meer nodig tussen de bezorger en de ontvanger.

Corona zorgt voor stroomversnelling

Corona heeft al veel sectoren door elkaar geschud. En dus ook die van de pakjeslogistiek. Het risico op besmetting is daarbij de spreekwoordelijke trigger om wat minder pragmatisch en wat meer bewust om te gaan met het pakjesprobleem. In de eerste plaats voor jezelf en je gezin (of je collega’s op het werk), maar ook voor de bezorger of afhaler. In die laatste categorie bevinden zich uiteraard de pakjesbezorgers, maar ook je leverancier die snel een product komt leveren, of een klant die een bestelling komt afhalen.

Help de verspreiding van het virus tegen te gaan

Een pakketbox of pakketbrievenbus is dan ook het ideale middel om het risico op besmetting door Corona te verlagen en de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. De zogenaamde buffer of container dient daarbij om de infectieketen naar nieuwe gastheren te onderbreken. Tot slot: welke oplossing voor contactloos ontvangen je ook kiest, zorg ervoor dat de oplossing beveiligd is tegen diefstal, maar ook tegen weer en wind.

5 tips voor een maximale veiligheid:

1. Zorg voor een buffer in de vorm van een container, bijvoorbeeld een pakketbrievenbus of pakjesmuur.
2. Informeer de koerier over de nieuwe, contactloze leverwijze en zie erop toe dat men dit consequent toepast.
3. Draag altijd plastic handschoenen om het pakje uit de pakketbox te halen.
4. Gebruik eventueel een ontsmettingsproduct om het pakje te desinfecteren.
5. Plaats indien mogelijk het pakje 24 uur in quarantaine (het virus overleeft 24 uur op karton).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.