Leveringsvoorkeuren van Bpost instellen voor mijn pakketbrievenbus

Postbode aan huis

Ook Bpost biedt voortaan de mogelijkheid om je leveringsvoorkeuren aan te geven of te wijzigen. Dat is goed nieuws voor iedereen die veel online bestelt en nooit thuis is om dat pakketje te ontvangen, maar het is vooral nóg beter nieuws voor wie al een pakketbox of een pakketbrievenbus aan huis heeft staan. Heb je bijvoorbeeld een Topak Digital pakketbox of de populaire Fenix Front Digital pakketbrievenbus van de fabrikant eSafe bij je thuis? Lees dan hier hoe je best te werk gaat om de optie ‘leveringsvoorkeuren van Bpost’ juist in te stellen, zodat de Bpostbode voortaan altijd jouw pakketjes netjes aan huis levert!

 

Het was de voorbije dagen niet uit het tv-nieuws te branden: Bpost biedt voortaan ook de keuze om pakjes te laten afleveren op een door jou gekozen locatie. Op deze plaats in de website van Bpost kan je aangeven waar de postbode nu precies je pakje mag leveren als je niet thuis bent.

Pakje laten leveren ‘op een veilige plaats’?

Leveringsvoorkeuren Bpost - instellen

Eén van die opties uit de leveringsvoorkeuren van Bpost is het pakketje laten afleveren ‘op een veilige plaats’, bijvoorbeeld onder de carport, een afdakje, in het tuinhuis of in de garage. We horen je al denken: “Hoe veilig is dat, zo een carport of afdakje?” Want als de postbode er bij kan, dan kan per slot van rekening iedereen erbij. Ook diegenen met minder goeie bedoelingen dus … Dat klopt en de argwaan is in dit geval zelfs niet helemaal uit de lucht gegrepen. Je moet immers weten dat indien je zelf achteraf aan de logistieker aangeeft waar je het pakje wilt geleverd hebben, er dan ook een overdracht van risico aan te pas komt.

Leveringsvoorkeuren van Bpost wijzigen = het risico nemen

Maar wat houdt zo een overdracht van risico dan precies in? Daarvoor gaan we even naar de kleine lettertjes van de overeenkomst. Want door in de leveringsvoorkeuren van Bpost een specifieke afleveroptie te kiezen, aanvaard je als consument meteen ook de volledige verantwoordelijkheid en de bijhorende risico’s betreffende verlies en/of schade aan je pakje(s). Indien je dus aangeeft dat het pakje onder de carport mag geleverd worden of onder het afdakje, en het pakje blijkt bij je thuiskomst op mysterieuze wijze te zijn verdwenen, dan krijg je het als consument knap lastig om nadien te claimen dat je het pakje niet hebt ontvangen. Let op: het is wel altijd aan de koerier om te kunnen bewijzen dat hij het pakje daadwerkelijk heeft geleverd, maar in dit geval hoeft hij enkel maar een foto te nemen van jouw pakketje onder de carport of onder het afdakje …

Leveringsvoorkeuren van Bpost? De pakketbox!

Leveringsvoorkeuren Bpost - Pakketbox van pakketboxen.be

Het is dus zaak (en in dit geval zelfs je eigen verantwoordelijkheid) om die ‘veilige plaats’ ook daadwerkelijk zo veilig mogelijk te maken. En in dat opzicht is het hebben van een pakketbox of pakketbrievenbus aan huis natuurlijk mooi meegenomen. Want dankzij de nieuwe leveringsvoorkeuren van Bpost kan je nu gewoon de pakketbox of pakketbrievenbus die bij je thuis staat aangeven als afleverlocatie en er meteen ook de code voor het openen van de box aan toevoegen. Handig én veilig! Tip: maak het de Bpostbode nóg makkelijk en neem een foto van de pakketbox of pakketbrievenbus. Zo weet hij exact waar hij moet zijn.

Pakje veilig laten leveren: een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Want 1 ding staat vast: het succesvol en vooral veilig laten afleveren van een pakketje is een gezamenlijke en gedeelde verantwoordelijkheid van ons allemaal: de webshop, de koerier, maar dus ook wijzelf die alles thuis geleverd willen hebben zonder evenwel thuis te zijn. Met de leveringsvoorkeuren van Bpost in combinatie met een pakketbox of pakketbrievenbus uit het gamma van pakketboxen.be is dit voortaan dus perfect mogelijk en ben je meteen gewapend tegen het drukke eindejaar dat zich aankondigt vol online shoppingplezier, maar dan zonder de stress om al die pakjes te ontvangen.

Leveringsvoorkeuren van Bpost: de uitzonderingen

Tot slot nog twee kanttekeningen, zeg maar uitzonderingen op de optie leveringsvoorkeuren van Bpost:

 1. De afleveroptie op een veilige plaats is uiteraard niet mogelijk als jouw pakje op het moment van de levering nog betaald moet worden (onder rembours) of als er een handtekening voor ontvangst vereist is. Weet dat GEORGE volop werkt aan meer intelligentie voor de boxen waardoor dit in de toekomst zal verholpen worden.
 2. De postbode zal altijd eerst proberen om je pakje aan de voordeur af te leveren. Pas als je niet thuis bent (of gewoonweg de deur niet opent), zal het pakje op de door jou gekozen veilige plaats worden afgeleverd. Bpost geeft ook aan dat de gekozen plaats veilig, droog en makkelijk bereikbaar moet zijn voor de postbode. Een pakketbox of een pakketbrievenbus uit de collectie van pakketboxen.be voldoet uiteraard aan al deze voorwaarden.
 3. Vind je de leveringsvoorkeuren van Bpost niet terug in je instellingen? Bpost laat weten dat de invoering gefaseerd gebeurt en dat tegen maart 2018 iedereen in België zijn of haar pakje op een zelfgekozen plaats kan ontvangen.

 

Bpost heeft een leuk filmpje gemaakt van de dienst ‘leveringsvoorkeuren’. Bekijk het hier:

NAAR DE WEBSHOP

20 reacties op “Leveringsvoorkeuren van Bpost instellen voor mijn pakketbrievenbus

 1. Johny Van der Goten zegt:

  Geachte,
  pakjes voor winterlaan 20 op naam van Johny Van der Goten-Goossens Winterlaan 29 1600 St.-pieters-Leew mogen bij Dhr. paesmans winterlaan 27 1600 ST.-Pieters-Leeuw, afgeleverd worden , indien niet aanwezig

 2. Johannes Caron zegt:

  Graag wil ik oplossing voor pakjes en aangetekende brieven. vroeger had ik post om 8.30 uur en door verandering van route is na 11.00 uur. Van 11.00 uur tot 13.00 uur is niemand thuis en andere uren wel. Voor de verandering was er wel iemand thuis.
  Dus om 11.00 uur tot 13.00 uur is niemand thuis
  Als je daar rekening mede houd ben ik dan thuis?

  Hopende van dienst te zijn.

  Hoogachtend

 3. Beerlandt Marcel zegt:

  ik krijg een brief van bpost om me te registreren Ik ga naar http://www.bpost.be/mijnvoorkeurenfraude en kom op een ongevraagde side terecht ? Eerlijk gezegd: ik ben gehandicapt (been kwijt) en de leveringen per post zijn voor mij noodzakelijk. Waarom is dit steeds zo moeilijk ? Andere leveringen door bvb: post nl worden bezorgd zonder problemen.

 4. jonas zegt:

  het pakket mag in de garage afgeleverd worden maar de selectie GARAGE en een bijgeplaatste foto,
  is niet genoeg om het daar effectief te leveren.

  SCHANDALIG!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.