Wat zegt de Belgische wet over mijn pakketbox of pakketbrievenbus?

Fenix front digital pakketbrievenbus brievenbus en pakketbrievenbus | pakketboxen.be

Als het goed is, dan voldoet jouw brievenbus aan de Belgische wetgeving rond brievenbussen. Maar waar dien je aan te voldoen wanneer je het wijze besluit hebt genomen om een eSafe pakketbox of pakketbrievenbus in huis te halen? Waar plaats je zo een box nu het best? Zijn er enkel aanwijzingen of hangen er wel degelijk ook verplichtingen vast aan het aankopen en installeren van een pakketbox of pakketbrievenbus?

Box of brievenbus? 

Het principe is eigenlijk eenvoudig. De wet zegt – vooralsnog, en dat zal ook nog wel zo enkele jaartjes blijven – enkel iets over de constructie en de plaatsing van een brievenbus. Dat is zo geregeld in het Ministerieel Besluit van 20/04/2007, zoals verschenen in het Belgisch Staatsblad van 1 juni 2007. Haal je dus een pakketbox in huis (dus zonder brievenbussleuf, bedoeld om je dagelijkse post in te ontvangen), dan gelden er in principe geen regels. Uiteraard is het wel handig om de koerier makkelijk toegang te verlenen tot de pakketbox in kwestie. Je wilt tenslotte toch dat hij of zij er jouw pakketje in levert. Meer hierover later in de blog “Waar plaats ik best mijn pakketbox?”

Okay met de Belgische brievenbusnorm 

Voor de pakketbrievenbus (dus mét sleuf voor de post) gelden er dus wel regels. Zelfs al gaat het om een uit de kluiten gewassen exemplaar zoals de Fenix Top Large van de fabrikant eSafe. En die hebben niet enkel te maken met de locatie van het brievenbusgedeelte, maar ook met de constructie ervan. Geruststelling nummer 1: pakketboxen.be verdeelt enkel die pakketbrievenbussen die voldoen aan de Belgische normen en die dus ook de goedkeuring genieten van Bpost. Op dat vlak kan je al op beide oren slapen, of pakketjes ontvangen in dit geval.

De juiste vorm 

Waaraan moet een brievenbus – en dus bij uitbreiding ook een pakketbrievenbus – voldoen om te worden erkend door de overheid? Drie zaken zijn hierbij van belang:

  1. De bus moet voldoende groot zijn zodat ook grote enveloppen (formaat C4) erin kunnen. Een C4-envelop is 22,9 cm breed en 32,4 cm hoog. Hier kan je dus papieren formaat A4 in kwijt zonder ze te moeten vouwen. Let op: de C4-envelop is ruimer dan de EA4 variant, die slechts 22 bij 31,2 cm meet.
  2. De brievenbus moet een opening (sleuf) van minstens 23 cm breed en 3 cm hoog hebben. Dat mag zowel verticaal als horizontaal zijn.
  3. De opening van de bus bevindt zich op een hoogte van minstens 70 cm en maximum 170 cm. Zo kan de postbode altijd goed bij de brievenbus, of in dit geval de pakketbrievenbus. Zoals gezegd zijn er voor het pakjesgedeelte van de pakketbrievenbus geen reglementeringen voorzien.

Waar plaatsen? 

Je plaatst je pakketbrievenbus – die dus niet enkel bedoeld is om pakjes in te ontvangen, maar ook de reguliere post – volgens de regels ‘aan de grens van de openbare weg’. Met die grens wordt de perceelsgrens bedoeld. En daar dus zo dicht mogelijk tegenaan. Plaats je pakketbrievenbus dus zeker niet op het openbaar domein, maar ook niet te ver op jouw grond. Aan jouw kant van de rand met andere woorden. Verder moet de toegang tot de pakketbrievenbus altijd vrij en zonder gevaar zijn. Mocht je hier in de praktijk tegenstrijdigheden tegenkomen, dan kan je altijd terecht bij de stad of de gemeente. Vraag wel altijd een schriftelijke bevestiging van hun advies.

Zijn er uitzonderingen? 

Jawel. Bij gebouwen waar er meer dan 4 brievenbussen ‘wonen’ mogen de (pakket)brievenbussen aan de voordeur ofwel op de benedenverdieping op een makkelijk toegankelijke én goed verlichte plaats geplaatst worden. Denk daarbij aan appartementsgebouwen waar één of meerdere pakketbrievenbussen perfect in de inkomhal gezet kunnen worden. Én ook gedeeld trouwens. Meer hierover later in de blog ‘Sharing is caring: ik deel mijn pakketbox”.

Ook aan te raden 

Het huisnummer moet zichtbaar én leesbaar zijn van op de openbare weg (ook in het donker), dus waarom de eSafe pakketbrievenbus niet meteen voorzien van dit handige accessoire? Het bespaart de koerier of de postbode heel wat tijd. Tijd die hij straks kan gebruiken om ook jouw pakje tijdig af te leveren. Onder de categorie niet verplicht, maar ook aan te raden is de vermelding van de naam van de bewoners op de pakketbrievenbus of pakketbox. Zo weet de pakjesbezorger zeker dat hij op het juiste adres is. En als iedereen elkaar een handje helpt, vinden alle pakjes vlotter hun weg naar hun bestemmeling.

NAAR DE WEBSHOP

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.